default-header
Blog

Hoe kun je een selectie maken van de baan die bij je past?

Als je naar een nieuwe baan gaat zoeken kunnen al die vacaturesites nogal overweldigend zijn. Hoe kun je een selectie maken van de baan die bij je past? Er zijn veel mensen die met dit dilemma zitten of ze nu afgestudeerd, ontevreden of ontslagen zijn van hun huidige baan.

Met een aantal goed tips krijg je snel inzicht in welke baan geschikt is voor jou.

  1. Breng voor jezelf in kaart waar je goed in bent. Waar word jij door gemotiveerd?
  2. Maak voor jezelf een top drie van favoriete banen. Let daarbij goed op de zaken en omstandigheden die jou motiveren. Ook de omgeving is daarbij belangrijk (ben je iemand die graag op een rustige plek zit of houd je juist van een dynamische omgeving).
  3. Let vooral op de functie inhoud en niet op de titel. Functietitels worden verschillend gehanteerd door bedrijven en branches en zeggen vaak niet alles over de inhoud.
  4. Ga netwerken en praat met mensen die in een branche werken waar jouw interesse ligt. Hoe geven zij invulling aan hun baan? Hoe ziet hun dag er uit? Waarom hebben zij voor een bepaalde baan gekozen?
  5. Weet je echt niet wat je wil of zijn er voor je gevoel teveel keuzes. Doe eens een persoonlijke profiel analyse. Hiermee wordt in kaart gebracht waar je sterke punten zitten en waardoor je gemotiveerd word. Dit kan je helpen bij het maken van de juiste keuze.
  6. Oriënteer je of je wellicht een cursus nodig hebt om aan de gevraagde competenties te voldoen.
  7. Zorg dat je online goed vindbaar bent voor recruiters door middel van een goed gevuld Linkedin profiel, Facebook ( zonder genante foto’s ), en/of Twitter.
  8. Laat je cv eens door een recruiter beoordelen en vraag om advies. Een recruiter is dagelijks inhoudelijk met cv’s bezig en let vaak op andere zaken dan jijzelf.
>